13 viktigaste sakerna du kan ge ditt barn

16.10.2021

Som ni förmodligen redan vet vid det här laget så skriver vi mycket om olika leksaker och andra barnprodukter här. Om bästa barnfåtöljerna ,recensioner på till exempel dockhus och saker till leksaksköket. Men vad är egentligen det allra viktigaste som man kan ge till sitt barn? Det kommer vi skriva om här - och denna lista är utan någon inbördes ordning, men du bör ge ditt barn alla dessa saker.

Kärlek

Det finns väl inget som är viktigare än detta? Lika viktigt, men aldrig viktigare. De flesta har väl hört det fina citatet "ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek så kommer folkvettet av sig själv" (Astrid Lindgren). Det är förmodligen precis så det är - ett barn som blir älskat lär sig att älska. Det finns många läxor att lära i livet, men var aldrig rädd för att överösa barn med kärlek. Det kan inte bli för mycket.

Tid

Tyvärr har vi sett alldeles för många föräldrar som inte har tid, eller tar sig tid, för sina barn. Som inte prioriterar att vara närvarande föräldrar. Som till och med väljer att lämna sina barn helt. Att vara närvarande handlar inte enbart om att vara med, utan om att vara delaktig och att ge barnet sin odelade uppmärksamhet när man är tillsammans. Och att ge barnet tid handlar inte om att bara vara i samma rum, utan om att faktiskt vara med sitt barn - göra saker tillsammans, leka med barnet och prata. Många tror att det viktigaste är att ge barnet syskon för att han eller hon inte ska bli ensam, men det är faktiskt ännu viktigare med närvarande föräldrar. Barn kan inte lära andra barn vad som är rätt och fel, och tid med föräldrar kan aldrig ersättas. Åren går fort, så spendera tid tillsammans - för familjen är alltid viktigast.

Uppmuntran och beröm

Jag tycker att såväl uppmuntran som komplimanger är viktiga. I samma veva som vi fick barn hörde jag för första gången att man inte bör ge barn komplimanger, utan säga "vad roligt du har när du ritar" istället för "vad fint du ritar", till exempel. Jag känner bara "nej". Komplimanger är viktigt - för alla, och inte minst för barn. Och som förälder är det viktigt att på alla sätt bygga upp barnets självförtroende och självkänsla. Det gör man genom att uppmuntra barnet att försöka, att förklara att det är okej att misslyckas och att alla gör det ibland, uppmuntra att försöka igen och låta barnet prova på saker. Men också genom att ge beröm och komplimanger, att visa stolthet och glädjas med barnet. 

Kunskap

Personligen tror jag att det viktigaste dina barn kommer lära sig i livet är det som de lär sig från dig. Från sina föräldrar. Jag tror också att det enklaste sättet att lära sig är spontant och naturligt. När man pratar med varandra och låter barnet styra samtalet, när man besvarar barnets alla frågor, när man gör saker tillsammans osv. Barn lär sig massor av saker hela tiden, varje dag. Därför är det förstås också viktigt att uppmuntra detta, genom att låta barnet fokusera på det som han eller hon är intresserad av för tillfället. I skolan är det mycket press och många måsten, och ämnen man kanske inte alls är intresserad av. Alla är bra på olika saker, och det är helt okej. Man måste låta barnet fokusera på det som intresserar - och kom ihåg att även om någonting är ointressant just nu så kanske det är väldigt intressant senare. Barn lär sig bäst när det är något de vill lära sig, inte när de tvingas till det.

Ärlighet

Det är svårt att vara helt ärlig mot barn ibland, att prata om jobbiga ämnen till exempel, eller att veta hur mycket man kan förklara för ett mindre barn. Jag anser dock att det alltid är viktigt att vara ärlig mot barn. Det handlar inte om vad man säger, utan hur man säger det. Allting kan förklaras på ett sätt som passar utifrån åldern. För mig är ärlighet det viktigaste i alla relationer, och därför är det en självklarhet för mig att även vara ärlig mot mitt barn.

Upplevelser

Att se, upptäcka och uppleva saker är viktigt på så många olika sätt. Man utvecklas och man lär sig saker av att resa, utforska och uppleva olika saker. Man behöver inte resa långt och man behöver egentligen inte göra så avancerade saker, men att till exempel göra helt nya saker ibland, eller besöka helt nya platser, är viktigt.

Ansvar

Det här låter egentligen helt fel, för det är alltid föräldrar som har det yttersta ansvaret. Men jag tror också det är viktigt för barn att få känna att föräldrarna litar på dem, och tror på dem. Att ge dem ansvar får dem att växa som personer och är väldigt bra för självkänslan och självförtroendet. Det behöver inte vara så avancerat och det behöver inte vara ett helt eget ansvar, men det här beror förstås på barnets ålder. Och självklart - hand i hand med ansvar går uppmuntran och beröm.

Respekt

Det här är väl egentligen en självklarhet, men det är förstås alla punkter på denna lista. Att visa barn respekt är väldigt viktigt för att de ska må bra, och känna att de betyder något. Det kan handla om att lyssna koncentrerat när de pratar, att inte ständigt säga "vänta lite, nu pratar vi vuxna här" när de vill något och att låta dem bestämma saker själva eller vara med och ta beslut. Och det här gäller oavsett ålder - även de minsta ska känna att deras åsikter blir hörda och att de respekteras

Tålamod

Vi vet, under vissa perioder är tålamod en bristvara när man är förälder. Ändå är det så otroligt viktigt att alltid försöka ha tålamod med sina barn. Det handlar om allt från mindre saker som när det tar evigheter att välja kläder, till större saker som utbrott och perioder med ständig trots. Det finns dock ingen förälder som alltid har tillräckligt med tålamod, men att åtminstone försöka ta ett djupt andetag när vissa saker tar orimligt lång tid är tillräckligt.

Frihet (inom rimliga gränser)

Inget barn bör ha fullständig frihet, men alla barn bör ha frihet inom rimliga gränser. Att inte begränsa barnet känns viktigt, om än svårt. Som förälder vill man helst ha sitt barn nära hela tiden, skydda och hindra honom eller henne från att göra allt som kan vara minsta farligt. Men samtidigt vill man inte det. Man vill att barnet ska utvecklas, lära sig saker och uppleva saker. Det är en svår balansgång. Att skydda men samtidigt ge frihet. Det här är något de flesta föräldrar kämpar med under hela barnets uppväxt, att låta barnet växa upp samtidigt som man själv är livrädd för allt som kan hända. Och att vara positiv och stöttande trots att man är livrädd. Med det sagt är det förstås också viktigt att säga nej till sådant som faktiskt är farligt, och att skydda barnet på alla sätt man kan utan att förbjuda precis allting. Att ge barnet frihet handlar förstås inte alltid om sådant heller, utan det kan också handla om att låta barnet göra saker själv även hemma eller bestämma saker själv, till exempel.

Hälsosamma vanor

Här tänkte jag först skriva "hälsosam kost", men sedan insåg jag att det handlar om så mycket mer än så. När barnet växer upp lägger vi grunden för resten av livet. Det är ett stort ansvar, och så viktigt. För oss tog det flera år innan vi lät vår son äta något med socker, med undantag för lite fika på hans födelsedagar. Därefter blev det okej med någon bulle om någon bjöd på fika, någon gång ibland. I dag kan lite godis vara okej vissa helger, men inte alla. Ibland kan vi önska att vi aldrig hade släppt på den där nolltoleransen, men samtidigt känns det viktigt att barn får testa olika saker - även om just socker enbart känns onödigt. Förutom att undvika socker så kan hälsosamma vanor handla om att vara noggrann med tandborstning och att få till bra sovrutiner - bland mycket annat.

Öppenhet  

Jag vet att alla ser olika på detta, men för oss är det viktigt att redan tidigt vara öppna och att kunna prata om allt, samt att inte vara så stela och ha en massa regler om precis allt. Förhoppningen är att våran son i framtiden ska känna att han kan prata med oss om allt. Även nu förstås, men också i framtiden. Vi är medvetna om att han som tonåring kommer göra saker som alla tonåringar gör, och som föräldrar förbjuder, men vi vill att han aldrig ska vara rädd för att berätta för oss eller att prata med oss när något är fel. För när allt kommer omkring så spelar det ingen roll vad han gör, nu eller i framtiden, vi älskar honom och ingenting kan ändra på det. Här handlar det också om att hemmet ska vara en öppen och tolerant plats, inte dömande, utan att han ska känna sig bekväm och kunna vara sig själv.

Stöd

Ett barn ska aldrig, oavsett ålder, behöva känna att det måste vara på ett visst sätt eller göra på ett visst sätt. Men som förälder ska man alltid stötta, och tro på sitt barn. Något viktigt jag har med mig från min uppväxt är hur mina föräldrar stöttade mig i allt. Jag kunde berätta att jag skulle bli psykolog en dag och författare en annan, och de stöttade mig lika mycket oavsett. De stöttade mig när skolan gick dåligt och satte aldrig press, och de stöttade mig när jag pluggade länge utan att egentligen veta vad jag ville bli. Redan som barn hade jag samma stöd i allt jag gjorde, och de var ständigt lika uppmuntrande och engagerade i alla mina projekt och allt jag gjorde. Det är något jag vill ge mitt barn också - ett helhjärtat stöd i allt han gör, och modet och styrkan att alltid följa sitt hjärta.