Carena Väddö Bedside Spjälsäng – den perfekta spjälsängen för den första tiden

18.10.2021

Vi kom ganska tidigt fram till att vi ville ha en beside bed den första tiden, även om en sådan spjälsäng bara kan användas en kort tid. De verkade smidiga på flera olika sätt, och det var perfekt att barnet kunde ligga i samma höjd som oss när den lilla spjälsängen stod intill dubbelsängen. Nu blev det väl ofta så att bebisen sov med oss ändå, men jag är ändå nöjd med beslutet att köpa en sådan säng. Om du väntar barn och funderar på om en beside bed kan vara rätt val, då har du kommit rätt. Här kommer du att få veta allt du behöver veta om beside beds i allmännhet och om Carena Väddö i synnerhet. 

Carena Väddö Beside Spjälsäng  
Ca pris 2000kr

Det här är en smidig liten spjälsäng med många fördelar - höjden är justerbar, den har låsbara hjul som gör den enkel att flytta runt, ena sidan kan fällas ned och om man vill kan den senare användas som barnsoffa. Nackdelen med alla beside beds är förstås att de bara kan användas under en kort tid, men under den korta tiden hinner den med stor sannolikhet vara till stor nytta.

Storlek 

En beside bed är liten, och denna är förstås inget undantag. Men storleken är ingen nackdel, tvärtom. Den tar inte upp mycket plats, utan får plats överallt. Den kan användas i sovrummet, vardagsrummet eller vart den än behövs. Just den första tiden är det faktiskt en stor fördel att ha en så pass liten säng - även för att barnet faktiskt trivs bäst om det inte är för rymligt, utan vill ha ombonat.

Storleken är inte det som gör användningstiden kort - längden är trots allt närmare 90 centimeter och det dröjer lång tid innan barnet hunnit bli så lång. Den här sängen växer barnet inte ur, utan det är andra saker som gör att den inte kan användas särskilt länge, vilket vi återkommer till lite längre ned. 

Smidighet 

Det här var som sagt en stor anledning till att vi valde en sådan här spjälsäng i början. Visst, det känns lite onödigt att behöva byta spjälsäng ganska snabbt, men det var ändå värt det - och smidigheten är en anledning till det. Två saker som gör denna spjälsäng smidig, förutom storleken, är hjulen och den fällbara sidan.

Att sängen har låsbara hjul är verkligen smidigt. Nu är det visserligen en liten säng som ändå hade varit hyfsat enkel att flytta runt, men det blir ännu enklare med hjul. Dessutom kan sängen enkelt flyttas när barnet sover i den, till exempel om man vill ligga intill barnet tills det somnar, men sedan enkelt vill kliva ur sin egen säng. Då är det bara att dra upp långsidan, om den varit nedfälld, och flytta ut sängen.

Den fällbara sidan är också fantastisk, just vid sådana tillfällen, men även under natten. Nu står sängen visserligen säkert mot dubbelsängen om man har den där, men för säkerhets skull drar man förstås ändå upp långsidan när barnet somnat. Under natten kan man sedan enkelt dra ned den igen om barnet vaknar, för att lugna eller för enkelt kunna lyfta ur barnet utan att resa sig upp. 

Användningstid 

Den här sängen kan som sagt inte användas under särskilt lång tid, men som vi nämnde tidigare handlar det inte om storleken utan om säkerhet. När barnet kan sitta utan hjälp, dra sig upp eller resa sig upp på händer och knän så ska sängen inte användas längre. Sängen kan ändå användas under första månaderna, men inte längre än så.

Förutom att sängen kostar lite så behöver man dessutom köpa till både madrass och sängkläder samt spjälskydd som passar till den, sängkläder som sedan blir för små när man byter spjälsäng. Man behöver alltså spendera en del pengar, vilket kan kännas onödigt när användningstiden är så kort. Vi tycker som sagt ändå att det var värt det, och valde att köpa nästan spjälsäng begagnat i stället, vilket också var ett bra beslut då den inte användes lika mycket. 

Vi tyckte att det var svårt att vara helt nöjd med en vanlig spjälsäng efter att ha använt en beside bed, eftersom ingen vanlig spjälsäng kan bli lika smidig och praktisk. Vi fick dessutom byta spjälsäng en gång till, då vi ville ha en med justerbar botten och fällbar långsida, och dessa egenskaper är inte lika vanliga hos vanliga spjälsängar. Har man en högre dubbelsäng så är det också svårt att få upp sängbotten på en vanlig spjälsäng till samma höjd, så att den matchar dubbelsängen. Sådana saker är inget problem alls med en beside bed.

 För oss var det här utan tvekan ett av de bästa köpen under bebistiden, det finns få bebissaker som kändes lika viktiga och användbara som den här sängen gjorde. Med det sagt så är det inte alla som har behov av en beside bed, men för oss var det utan tvekan ett bra köp och något som underlättade den första tiden väldigt mycket.

Fördelar:
- Justerbar höjd
- Fällbar sida
- Låsbara hjul
- Hög kvalitet
- Väldigt praktisk
- Smidig
- Mysig för bebisen
- Kan senare användas som barnsoffa

Nackdelar:
- Kort användningstid
- Behöver anpassad madrass och spjälskydd

Sammanfattning:

Det här för utan tvekan ett av våra bästa köp under den första tiden, och trots att användningstiden är kort så ångrade vi inte en sekund att vi köpte denna. Den är så enkel att använda, smidig och har många fördelar. För oss underlättade den första tiden en hel del, vilket var värt varenda krona. Tyvärr kan det vara svårt att bli nöjd med en vanlig spjälsäng senare, men det var ändå värt väldigt mycket att ha den här lilla spjälsängen under den första tiden. Vi kan definitivt rekommendera denna! 

Finns att köpa hos: