De viktigaste bebissakerna – bebisprodukter vi inte hade velat vara utan

31.10.2021

När man väntar första barnet är det omöjligt att veta vad man behöver, och vad man inte behöver. Jag tror de flesta köper på sig allt som verkar bra, allt andra pratar om och allt man tror är viktigt. Så gjorde vi. När bebistiden är över inser man att en del saker faktiskt knappat användes alls, medan andra saker var oumbärliga.

 Det här är dock väldigt individuellt, en del bebisar hatar till exempel babysitter medan andra barn älskar den. En del föräldrar älskar bärsjal och använder det dagligen, medan andra föredrar bärsele - eller inte använder något av det. Det här beror helt på vad bebisen gillar och vad föräldrarna gillar, och det är förstås omöjligt att veta innan bebisen är född. Men det här är bebissakerna som var viktigast för oss.

Babysitter 
ca pris 500kr

Vi hade inte just denna modell, men babysitter var verkligen en praktisk produkt när sonen hade blivit några månader. Han satt inte långa stunder, men han älskade att sitta där och leka. Mot slutet av bebistiden hittade vi en elektrisk babysitter, av lite högre modell, och den var det bästa köpet - en sådan önskar jag att vi hittat tidigare. Han somnade ofta i den, och älskade att ligga där och lyssna på musik och vaggas. Självklart ersätter babysittern inte närheten på något sätt, men den är perfekt när man behöver ha händerna fria en stund och samtidigt ha koll på bebis.

Finns att köpa hos:


Gåstol 
ca pris 500kr

Det råder delade meningar om huruvida gåstol bör användas eller inte, men om man tänker efter så finns faktiskt olika åsikter om i stort sett alla barnprodukter. Så länge gåstolen inte används allt för ofta så är det ingen fara. Många tror att gåstolen kan göra det svårare för barn att lära sig att gå, och så är det kanske ibland - men långt ifrån alltid. Vår son var tokig i sin gåstol, en modell som påminner lite om den på bild, men han lärde sig ändå att gå när han precis fyllt ett.

Finns att köpa hos:


Skötbädd 
ca pris: 180kr

Nu är det egentligen inte skötbädden jag menar, utan det skötbordet vi hade, men jag tror inte att ett sådant går att köpa. Vi byggde nämligen ett själv, och det låg på tvättmaskinen. På sidan hade vi förvaringsfack för blöjor och våtservetter till exempel, och så lade vi en skötbädd på själva skötbordet. Just skötbädden byttes ut ett antal gånger, men det skötbordet var verkligen perfekt för oss. Här handlar det dock om att hitta det som passar bäst för en själv - kanske är en säng med integrerat skötbord vid sidan om rätt val, kanske ett vägghängt eller ett fristående?

Finns att köpa hos:


Babygym/lekbåge 
ca pris 200kr

Vi hade flera olika lekgym, eller två åtminstone och en lekmatta. Det ena babygymmet var ett vanligt med tillhörande matta, och det var också väldigt fint. Det andra såg ut som den på bild, men hade andra färger. Just denna modell gillade jag eftersom den kunde användas överallt, till exempel ställas över spjälsängen, eller när vi låg och myste i sängen. Leksakerna kunde även tas av så barnet kunde leka med dem separat, eller bytas ut. Och babygym var också en sådan sak som sonen gillade. 

Finns att köpa hos:


Babynest 
ca pris 350kr

När vi väntade sonen fick vi ett babynest. Då förstod jag inte hur mycket det skulle användas. Redan på BB lånade vi ett babynest för att ha bebis mellan oss i sängen. Hemma använde vi babynest i vår säng, i soffan och i princip överallt. Babynest är verkligen jättemysigt och fungerar precis överallt - i vagnen, i spjälsängen, när bebisen sover mellan föräldrarna i dubbelsängen och så vidare. Bebisar vill trots allt ha det ombonat och mysigt, och babynestet gör det enkelt att ordna det.

Finns att köpa hos:


Skötväska 
ca pris 400kr

Nu hade vi inte denna modell på bilden, men många skötväskor hade vi. Jag älskade skötväskor. I dag är jag inte alls lika galen i väskor, men just under den här tiden - första åren - älskade jag skötväskor. Ibland ville jag ha en stor som rymde massor, och ibland en smidigare modell. Ibland hade jag flera samtidigt, för olika tillfällen. Även om man inte behöver så många, så tror jag ändå att de flesta behöver en. Det är så mycket att tänka på när man har bebis, så att slippa plocka ihop blöjor och allt annat som ska med varje gång man ska ut är verkligen praktiskt.

Finns att köpa hos: