Höstaktiviteter för hela familjen

28.10.2021

Även om sommaren ofta är den årstid då man gör mest roliga saker - reser, badar, har picknick och besöker lekplatser och stränder - så finns det faktiskt mycket roligt och mysigt att göra även under hösten. Här kommer några tips på höstaktiviteter att göra tillsammans med familjen. 

Pyssla med höstlöv 

Även om det är tråkigt att löven faller från träden så kommer det alltid nya - och dessutom kan de vackra höstlöven användas till höstpyssel. Testa till exempel att göra ljuslyktor av gamla glasburkar, genom att limma på höstöv. Så enkelt skapar man en vacker höstlykta. Eller varför inte bara använda löven till fina teckningar?

Kolla på stjärnorna 

Under hösten, när det blir mörkare, blir det också enklare att se alla stjärnor på himlen. Dessutom blir det mörkt tidigt och därför behöver man inte hålla sig uppe länge för att det ska hinna bli mörkt. Passa på att gå ut i mörkret och se på alla vackra stjärnor. Om det inte är allt för kallt kan man ta med en filt och lägga sig på marken och se upp mot himlen. Det här är dessutom ett perfekt tillfälle att lära barnen om rymden, planeter, stjärnor, himlen och liknande. 

Gör om hemma

Hösten är en perfekt tid för förändring och nystart. Passa på att göra om hemma, tillsammans. Kanske behöver ni renovera någonting? Eller kanske möblera om? Om inte annat så kan det vara tid att rensa i lådor, skåp och garderober. Det här behöver inte alls vara tråkigt för barnen heller - tvärtom. Involvera dem, låt dem vara med och bestämma och låt dem hjälpa till. Barn tycker ofta det mesta är roligt, om de får vara med. Det kanske tar lite längre tid om barnen är mindre, men det är roligare att göra saker tillsammans.

Lär er något nytt tillsammans 

Som sagt, hösten är en tid för förändring och nystart - och för att testa nya saker, och lära sig nya saker. Kanske finns det någonting som alla i familjen är intresserade av, eller vill lära sig? Kom på någonting som kan intressera alla familjemedlemmar, och gör det tillsammans.

Besök museum 

Om ni inte bor allt för långt ifrån museum så kan det vara en perfekt höstaktivitet att besöka museum tillsammans. Eftersom det finns så många olika museum så lär det garanterat finnas någonting som intresserar barnen. 

Gå i skogen 

Skogen kan vara den perfekta platsen att spendera en ledig dag, oavsett årstid. Det är annorlunda och roligt för barn, det finns massor att upptäcka och man kan göra många olika saker där - hitta en grillplats och grilla korv eller marshmallows, plocka svamp eller bär, leka, lära sig mer om naturen, ha picknick... ja, listan kan göras lång. Dessutom finns det få saker som är så välgörande som att besöka skogen.

Åk på minisemester 

Även under hösten kan man semestra i Sverige, det går faktiskt alldeles utmärkt under alla årstider. Och just under hösten när det är mörkt och kallt så kan man faktiskt behöva ett roligt avbrott i vardagen. Hyr en stuga eller boka in en natt eller två på hotell, barnen kommer garanterat att älska det. Välj gärna en hyfsat närliggande ort, men där det samtidigt finns något roligt ni vill göra - besöka ett äventyrsbad eller liknande. Då blir minisemestern ännu roligare.

Bygg en koja - inne eller ute 

De flesta barn älskar att bygga kojor, och förmodligen spelar det ingen större roll om den är utomhus eller inomhus. Bygger ni den inomhus kan ni sedan ha en mysig picknick i kojan, eller varför inte ha en myskväll med popcorn och film därinne - eller kanske till och med övernatta i kojan?

Ha picknick 

Picknick fungerar alldeles utmärkt även under hösten - se till att klä på er ordentligt bara, och ta gärna med en extra tjock filt eller sittunderlag, alternativt gå till ett picknickbord om sådana finns i närheten. Varm choklad passar perfekt under höstpicknicken!

Bada i badhuset 

Även när sommaren är slut kan man fortsätta bada - fast på badhuset. Säkerligen finns något badhus i kommunen, eller i grannkommunen. Eller åk lite längre om det finns något större, och roligare, badhus längre bort.

Ha en spelkväll 

Spelkvällar funkar alltid. Plocka fram favoritspelen, eller låt varje familjemedlem välja ett varsitt, och ta gärna fram något gott tilltugg. Sedan kan ni spela i timmar! Varför inte införa en spelkväll i veckan, eller så ofta ni tycker är lagom? 

Besök biblioteket 

Barn brukar älska böcker, och under hösten passar böcker väldigt bra. Besök biblioteket och låna hem lite böcker som ni kan läsa tillsammans, eller som barnen kan läsa själva. Bara själva besöket på biblioteket och att få välja böcker brukar vara en rolig aktivitet för många barn. 

Kratta löv - och lek i löven

Om man bor i hus behöver man förmodligen kratta löv ibland, men det behöver inte alls vara något tråkigt och tidskrävande. Ta med barnen ut och gör det tillsammans - eller låt barnen hoppa i stora lövhögar. Ja, det kanske blir lite extra jobb för er, men det blir definitivt roligt för barnen.

Promenader i mörkret 

Mörkret behöver inte bara vara tråkigt - det kan vara spännande också, speciellt för barn. Sitter ni inne blir det extra mysigt med levande ljus och film, men ibland kan det vara roligt att ta en ficklampa och gå på en kvällspromenad i mörkret.

Lässtunder 

Något annat som passar extra bra under hösten, och vintern, är lässtunder. Kryp upp i soffan eller sängen och läs någon spännande eller rolig bok - eller flera. Att läsa för barn är dessutom väldigt bra av flera anledningar, så det här kan man göra varje dag om man inte redan gör det.