Kaninen som så gärna ville somna: en annorlunda godnattsaga

15.10.2021

För ett tag sedan köpte vi denna bok, efter att ha läst om den vid flera tillfällen. Innan hade vi läst både positiva och negativa omdömen om den - att den var fantastisk och fick barnen att somna halvvägs genom sagan, och att den var så tråkig att barnen inte ville höra den flera gånger. Vi har förmodligen inte testat den tillräckligt länge ännu, så det kan hända att det kommer en ny recension senare. Det här är i alla fall vad vi tycker hittills 

Kaninen som så gärna ville somna 

Den här boken handlar om en liten kanin som inte kan somna, och som tillsammans med sin mamma går för att besöka trollkarlen som kan hjälpa honom somna. På vägen möter kaninen andra karaktärer som kommer med sina tips om hur man gör för att somna. Även barnet som man läser för får följa med på promenaden.

Förutom att man läser in barnet i sagan så finns det en annan sak som gör den annorlunda, nämligen hur man läser den - och hur den är skriven förstås. Den är skriven på ett sätt, som tillsammans med sättet man läser på, ska hjälpa barnet att slappna av och kunna sova. I början av boken finns instruktioner, där det står att fet text ska läsas tydligare och kursiv text ska läsas långsamt.

Handling 

Vi trodde innan att handlingen skulle vara ganska tråkig, och att fokus helt skulle ligga vid själva orden och hur man ska läsa. Det stämmer dock inte alls. Att många menar på att det är en tråkig berättelse förstår vi inte heller riktigt. Det här är faktiskt en ganska fin historia, som berättas i ett lugnt tempo. Det händer förstås inte jättemycket, men det är ju också syftet - barnet ska bli lugnt och somna.

Dessutom finns det trots allt en handling. Man följer med kaninen till trollkarlen, och träffar olika karaktärer på vägen dit. Visst, det är mycket konversationer och mycket instruktioner, men det händer ändå någonting. Första gången vi läste boken undrade till och med jag som läste vad som skulle hända, och just första gången tyckte sonen att den var väldigt intressant och verkade också nyfiken på vad som skulle hända.

 Så nej, det är inte jättespännande - men det finns en handling. En handling som känns alldeles lagom när barnet ska bli trött och sova. Det är enkelt att följa med i berättelsen, och jag tror ändå att det är tillräckligt intressant åtminstone för lite yngre barn. Vår son är ändå 5 år, och han tycker att den är bra.

Läsinstruktionerna 

Det är enkelt att förstå läsinstruktionerna, och lätt att läsa på det sättet. Första gången känns det möjligen lite ovant att behöva tänka på hur man läser, men man väljer sig fort. Personligen tycker jag mest att det var roligt att läsa på ett speciellt sätt. Jag tror också instruktionerna är viktiga för att berättelsen ska ge resultat.

 Något jag dock reagerar på är hur boken är skriven. Jag förstår att det handlar om att orden ska ligga rätt för att göra barnet tröttare, men det gör också att det inte alltid blir helt korrekt. Det här är förstås ingenting som alla stör sig på, eller kanske ens reagerar på, men det kan kännas lite konstigt att läsa på det sättet. Ordet "nu" slängs in väldigt mycket också. Det är förmodligen ett viktigt ord som ska finnas med många gånger, men ofta är det placerat på konstiga ställen. Å andra sidan, om det fungerar så har det väl ingen större betydelse.

Fungerar den? 

Vi har som sagt inte läst boken någon längre tid ännu, så det är för tidigt att avgöra detta ännu. Men hittills har det inte fungerat. Första gången vi läste boken kändes det dock som om sonen blev trött, han var lugn genom hela berättelsen och lyssnade koncentrerat på orden, och det verkade som om han ändå blev lite trött av det.

Övriga gånger har han inte lyssnat fullt lika koncentrerat, han har i stället velat hjälpa till att bläddra och satt sig upp för att kunna kolla ordentligt på varje bild. Bilderna är för övrigt inte särskilt avancerade, utan fokuset ligger helt på texten, vilket är bra egentligen - men sonen vill som sagt ändå kolla ordentligt på varje bild.

En gång lyssnade han inte ens klart på hela boken, utan verkade tappa intresset fort. Det blir spännande att se hur det går i fortsättningen, för även om intresset avtar så tycker han fortfarande att det är viktigt att läsa boken varje kväll (eller påbörja den åtminstone). Det har blivit en del av läggningsrutinen, och på sikt kanske den även kan hjälpa honom att somna lättare.

Om vi bortser från detta, att den ska hjälpa barnet att somna, så är det i övrigt en bra bok. Den är som sagt inte jättespännande, men jag tror att det är bra, en lugnare bok passar bättre vid läggning. Jag vet faktiskt inte om vi hade valt denna bok om det inte vore för att den ska hjälpa barnet att somna, men jag tycker absolut att den fungerar att ha som godnattsaga oavsett. Det är en fin berättelse ändå, och jag tror att det är bra att man läser på ett sätt som lugnar barnet även om det inte alltid får dem att somna. Och vem vet, kanske fungerar det bättre om ett tag

 Fördelar:
- Fin berättelse
- Läsinstruktioner
- Verkar lugnande

Nackdelar: 
- Har inte fått sonen att somna ännu
- Tar lång tid att läsa

Finns att köpa hos:

Sammanfattning: 

Det här är verkligen en annorlunda godnattsaga. För oss har den inte gett något resultat ännu, men när vår son lyssnar koncentrerat på den så känns det åtminstone som om den gör honom lugn och lite tröttare. Hur väl den fungerar efter en längre tid kan vi förstås inte svara på ännu, men vi upplever det ändå som en bra bok. Det är en fin berättelse, och vi gillar sättet att läsa på, bortsett från att vissa ord är konstigt placerade och vissa meningar konstigt uppbyggda. Kanske fungerar den för oss om ett tag, och om inte annat är det en bra godnattsaga som lär bli en del av läggningen.