Planera den perfekta Halloweenfesten för barn

19.10.2021

Nu är det inte allt för långt kvar till Halloween, en högtid som blivit allt mer populär i Sverige. Har man yngre barn så firas högtiden kanske inte alls, här hemma har vi inte börjat fira Halloween med 5-åringen, men någon gång lär det väl göras. Oavsett om man planerar en större Halloweenfest, eller kanske bara ett litet firande med familj, så krävs såväl spännande tilltugg som roliga - och kanske läskiga - lekar. Här kommer några tips inför planeringen av Halloweenfesten.

Först och främst - inbjudningskort 

En fest börjar alltid med en inbjudan. Om det bara är familjen som ska fira kanske man kan skriva inbjudningskort till barnen? Det gör det hela lite mer spännande. Skriv gärna något roligare än bara "välkommen på halloweenfest". Varför inte "välkommen till spökhuset", "vågar du komma på min halloweenfest?" eller liknande. Det finns många inbjudningskort som är anpassade för just Halloween, med passande motiv, men det går förstås även att skapa snygga kort själv. 

Anpassa efter ålder 

Om barnen har Halloweenfest tillsammans, eller om man firar bara med familjen och har flera barn, så kan det förstås vara svårt att anpassa det helt efter varje ålder. Försök dock att ha olika lekar och aktiviteter för olika åldrar, så att det finns något för alla. Tänk dock på att det kan vara en fördel med flera vuxna, så att en kan hålla i aktiviteterna för de yngre och en kan ta hand om aktiviteterna för äldre barn. En del saker kan man förstås göra tillsammans. 

Aktiviteter 

Vad har man då för aktiviteter? Behöver man ens ha några sådana? Aktiviteter kan vara allt från lekar till tävlingar, och allt annat som finns att göra under kvällen - kanske ser man en läskig film, eller kanske finns det ett spökhus? Och ja, några aktiviteter bör definitivt finnas. Vill man göra det enkelt och låta barnen avgöra själva vad de vill göra kan man ha lite friare aktiviteter - till exempel ett spökhus som barnen kan gå i när, eller om, de vill eller ett pysselbord med läskigt pyssel om barnen är lite mindre.

Filmvisning 

Även om en läskig film knappast är ett måste, så kan det passa perfekt under Halloweenfesten, till exempel som avslutning. Det kan dock vara en bra idé att även ha andra aktiviteter som barnen kan välja mellan, ifall någon inte vill se film eller tröttnar efter en stund. Ställ fram massa tilltugg och dryck, släck ned, se till att det finns många bekväma sittplatser att välja mellan och starta filmen. 

Tilltugg 

Även om det förstås går att ställa fram godis, popcorn, chips, läsk, saft eller precis vad som helst så blir det ju faktiskt lite roligare med en läskig bål och tilltugg som ser ut som små spöken eller otäcka saker. Här går det att vara hur kreativ som helst - maränger kan till exempel bli små spöken, muffins kan dekoreras med läskiga motiv eller toppings och otäcka fingerkakor är enkla att baka. Och en bubblande spökbål är perfekt att skölja ned de otäcka godsakerna med.

Berätta spökhistorier 

Även om sagostunder kanske främst är för mindre barn, så passar spökhistorier för barn i alla åldrar - se till att anpassa dem efter barnens ålder bara, så att äldre barn inte blir uttråkade eller yngre barn blir allt för skrämda. Se till att berätta med inlevelse och på ett spännande sätt.

Escape room 

Något som blivit väldigt populärt den senaste tiden är så kallade "escape rooms", det vill säga rum - ofta otäcka sådana - som man ska försöka ta sig ut från genom att lösa gåtor. Detta passar även perfekt på Halloweenfesten. Välj ett rum hemma och gör det lite läskigare, sedan är det bara att gömma ledtrådar som barnen ska använda för att komma ut ur rummet. Här kan barnen antingen gå in alla tillsammans, eller så kan man turas om några i taget. Kanske kan man tävla mot varandra och se vilket lag som lyckas ta sig ut snabbast?

Lekar och tävlingar 

Vad är väl en fest utan lekar och tävlingar? Här kan man till exempel använda klassiska lekar och göra om dem till Halloweenlekar, "sätt knorren på grisen" kan till exempel bli "sätt vårtan på häxan" och kurragömma och kull kan bli "mörker-kurragömma" och "spök-kull" som leks i mörker. En annan spännande lek är den där man lägger olika saker i olika burkar, gärna kladdiga och äckliga saker, och sedan får barnen stoppa ned handen och känna vad det är. För att göra det till en tävling kan barnen få gissa vad det är i burkarna. Det finns en massa lekar och tävlingar som passar perfekt till Halloween, och de flesta vanliga lekar kan göras om till Halloween-lekar. Bara fantasin sätter gränser.

Dekorationer 

Självklart är dekorationerna viktiga. Det här är ju förstås viktigt på alla fester, men kanske allra mest på en Halloweenfest. En läskig stämning är viktig, så släck gärna ned lite och ha pumpa-lampor eller liknande som skapar en spännande stämning. Det finns hur mycket dekorationer som helst till Halloween, och för den som är pysslig går det förstås även att skapa en hel del själv.

Klädsel

På en Halloweenfest ska man förstås vara utklädd till något läskigt - om man vill. En annan rolig idé, framför allt för mindre barn, är att börja festen med att klä ut sig tillsammans. Om ni har massa gamla maskeradkläder och dräkter från tidigare Halloweenfester så kan dessa samlas ihop, tillsammans med massa smink och accessoarer - barnen kommer defintivt roa sig länge med bara detta moment. Känner man någon som är bra på ansiktsmålning kanske man även kan erbjuda otäcka ansiktsmålningar?