Pojkleksaker och flickleksaker – spelar det någon roll?

15.10.2021

Innehåller affiliatelänkar

Det här med pojk- och flickleksaker är ett ganska hett ämne just nu. Även om vi tänker att alla barn kan leka med alla leksaker, så finns det ju ändå leksaker som förknippas med pojkar respektive flickor. Bilar är väl en typisk "pojkleksak" medan dockor är en typisk "flickleksak" till exempel.

Jag tror dock ändå att de flesta föräldrar i dag är överens om att det inte har någon som helst betydelse. Leksaker är just leksaker, och även om de förr kanske var anpassade för flickor eller pojkar så har det sällan någon betydelse i dag.

Vi kan vara lite omoderna på vissa sätt, men när det gäller just leksaker så har det varit ganska enkelt. Vår son får leka med det han tycker är roligt, helt enkelt. Och det är verkligen allt - leksakskök, bilar, dockskåp, bilbanor, bilmattor och så vidare.

Personligen tycker jag bara att det var roligt när han började visade intresse för speciella leksaker, och man kunde köpa sådant han verkligen ville ha. Det var ofta på öppna förskolan och liknande ställen som vi märkte vad han gillade, eller på IKEA där han alltid ville stanna till vid leksakerna och då främst vid leksaksköket.

 När det gäller "flickleksaker" så är ju det ofta sådant som leksakskök och dockor. Och visst, förr var det ofta kvinnans sysslor - att ta hand om barn och laga mat, till exempel. I dag är det inte så längre. Men hade det ens haft någon betydelse om det hade varit så? Barn vill göra så som deras föräldrar gör, oavsett om barnen är pojkar eller flickor, och oavsett om de kollar på vad mamma eller pappa gör.

I dag blir det förstås ännu mer obegripligt, när männen faktiskt också lagar mat och tar hand om barn. Jag ser det faktiskt som något positivt att sonen vill leka med leksaksmat, och även med sin docka någon gång ibland. En dag kommer han ju trots allt att laga mat, ta hand om ett hem och kanske även få barn.

De flesta barn brukar hjälpa till hemma. Sonen älskar till exempel att plocka i och ur diskmaskinen, hjälpa till med tvätten och att städa. Han får förstås mer än gärna hjälpa till med sådant, och skulle jag då neka honom att leka med sådant bara för att han är pojke så vore ju det lite konstigt. Kanske dubbelmoral, till och med.

 Nej, här hemma är leksaker bara leksaker. Oavsett om det är en docka, en elbil, ett leksakskök, småbilar eller dockskåp. Hade sonen endast vela leka med leksaksbilar så hade han fått göra det, på samma sätt som att han hade fått leka med endast dockor om han hade velat det.

Här är några riktigt roliga leksaker. Inte pojkleksaker, inte flickleksaker. Bara leksaker, helt enkelt. 

Haba Bilbana - Polisjakt
Pris och information:


Mini Mommy Docka - 30 cm - Anton

Pris och information:


Marvel Avengers Actionfigur - Bend & Flex -15 cm - Thanos
Pris och information:


Mini Mommy Docksittvagn - Vikbar 
Pris och information:


Our Generation Kæledyr - 15 cm - German Shepherd Valp
Pris och information:


Wonder Wheels Glassbil - 26 cm
Pris och information: