Saker som kan hjälpa barnet sova – få barnet att sova tryggt

31.10.2021

De flesta föräldrar kämpar någon gång med barns sömn. Det kan vara svårt att få dem att somna, eller så vaknar de många gånger under natten eller för tidigt på morgonen. Ofta är detta en övergående period, och med tålamod löser sig det mesta. Med det dagt vill man förstås ändå alltid göra det man kan, och därför tänkte vi här tipsa om några produkter som kan hjälpa barnet att somna och att sova tryggt. 

Warmies Sömnig Brun Björn 
ca pris 250kr

Vi köpte nyligen ett mjukdjur liknande detta, som kan värmas för att bli extra mysig att sova med och luktar lavendel för att vara lugnande. Sonen älskade mjukdjuret, men för oss hjälpte det inte nämnvärt med sömnen. Den blev dock väldigt populär.

En stor fördel här är att dessa har många funktioner. När det gäller sömnen kan värmen hjälpa barnet att sova, lavendeldoften eller bara den mysiga lilla kompisen som man kan sova med. Men skulle den inte hjälpa så kan den även användas som en vanlig värmekudde, det vill säga vid värk. Den här kan även kylas eller frysas för att kunna användas vid sjukdom, eller som svalka under en varm sommardag. 

Finns att köpa hos:


Beurer Dream Sound Sömnhjälp SL15 
ca pris 350kr

Den här är inte enbart för barn, och det finns även liknande produkter som är anpassade för barn, men den här går förstås utmärkt att använda oavsett ålder. Denna ljudmaskin spelar upp olika ljud som är lugnande, till exempel ljudet av vågskalp och sommarnatt med fågelsång. Dessa ljud kan hjälpa ditt barn att komma ned i varv och somna. 

Finns att köpa hos


Polar Night barns tyngdtäcke, 100x150cm (3-5kg)
ca pris 500kr

Vi köpte nyligen ett tyngdtäcke, eftersom dessa har så många bra egenskaper. Vi tänkte att även om det inte skulle hjälpa sonen att somna så kanske det skulle hjälpa honom att sova lugnare och bättre. Att förklara vad ett tyngdtäcke är för ett barn är svårt, och självklart kom frågan vad det är för ett täcke, eftersom det känns annorlunda.

Vi kallar det för ett "kramtäcke", som kramar honom för att han ska sova bättre. Han verkar gilla det, men det är svårt att säga om det hjälper. Han somnar inte lättare, men kanske hjälper det honom att sova lugnare. Hur som helst så har tyngdtäcken många bra egenskaper, och det kan vara värt att testa. 

Finns att köpa hos:


Mysiga godnattsagor 
ca pris 90kr

Nu måste det ju förstås inte vara just dessa godnattsagor, men att läsa kan ofta hjälpa barnet att komma till ro och somna. Det kan vara en bra idé att undvika allt för spännande sagor vid läggning, utan hellre välja sådana som gör barnet lugn. Tänk också på att läsa lugnt just vid läggning, lite inlevelse skadar inte men undvik att göra det allt för spännande. Denna sagobok är bara ett exempel, och det viktiga är att hitta godnattsagor som är såväl lugnande och mysiga som tillräckligt intressanta för att barnet faktiskt ska vilja lyssna. 

Finns att köpa hos:


Igelkott med Ljud och Projektorlampa 
ca pris 280kr

Vi har både en vanlig nattlampa, och en med projektor som skapar stjärnor i taket och på väggen. Den sistnämnda blev snabbt en favorit. Jag vet inte om den hjälper sonen att somna fortare, men jag tror att den ofta gör honom lugn och avslappnad. Han tycker om att ligga och kolla på alla fina stjärnor innan han ska sova.

Det här är dessutom en mysig igelkott som har en inbyggd projektorlampa, och även ljud. Projektorlampan har sju olika färger, och det finns 15 olika melodier att välja mellan. Dessutom stänger den av sig automatiskt efter 30 minuter. En riktigt mysig "allt-i-ett-produkt" - mjukdjur, nattlampa, projektor och lugnande ljud.

Finns att köpa hos: